طراحی فرآیند واگذاری و کاهش تصدیگری دولت در زنجیره تامین برنج (فاز سوم)
- تاریخ:
- 1391
- مجری:
- شبنم رضاپور بهنق
- کلیدواژه ها:
- مدیریت زنجیره تامین، صنعت برنج، کاهش تصدیگری، دولت
این پژوهش قسمتی از طرح کاربردی "طراحی فرایند واگذاری و کاهش تصدیگری در زنجیره های تامین کالاهای منتخب بازرگانی ایران" میباشد که کالاهای منتخب شامل شکر، گوشت قرمز، برنج، گوشت مرغ و لبنیات بوده است. در این طرح به دنبال طراحی و پیشنهاد الگویی مطلوب به منظور انتقال فرایندهای زنجیره تامین کالای اساسی برنج در ایران از وضعیت دولتی به خصوصی میباشیم.برای این منظور، در فاز اول این پروژه ابتدا وضع موجود زنجیره برنج کشور مورد بررسی قرار گرفته و اجزای زنجیره و فرایندهای اصلی زنجیره شناسایی شده و متولیان و متصدیان انجام هریک از فرایندها مشخص گردیده است. در پایان این فاز نیز مشکلات زنجیره مذکور به تفکیک استانها مشخص و پیشنهاداتی کوتاه و بلند مدت برای بهبود ارائه شده است. در فاز دوم طرح به دنبال طراحی وضع مطلوب برای تصدی فرایندهای زنجیره تامین برنج بودیم. برای این منظور، ابتدا به الگوبرداری از وضعیت حال حاضر زنجیره برنج در کشورهای موفق نمونه پرداخته شد. همچنین برای طراحی مطلوب فرایندهای زنجیره تامین برنج از مدل مرجع فرایند عملیات (SCOR) و نظرات خبرگی و کارشناسی صاحبنظران و ذینفعان این صنعت استفاده شده است. ضمن اینکه استفاده از تجربیات موفق سایر کشورها در طراحی ساختار مطلوب برای تصدی زنجیره تامین برنج خیلی کمککننده و کارگشا بوده است.در فاز نهایی پروژه به دنبال طراحی نقشه راه انتقال زنجیره تامین برنج از وضعیت فعلی به وضعیت مطلوب بودیم. مسلما برای حرکت هدفمند و مؤثر از وضعیت فعلی به وضعیت مطلوب نیاز به تدوین نقشهراهی برای این انتقال هستیم که تلاش شده است در فاز نهایی بدان پرداخته شود. بهمنظور تدوین نقشهراهی عملیاتی، با استفاده از همان دیدگاه فرایندی که در این پروژه مدنظر بوده است فرایندهای مطلوب زنجیره برنج مورد بررسی قرار گرفته و برای انتقال آنها از وضعیت موجود به وضع مطلوب، سیاستهای اجرایی لازم و برنامههای عملیاتی ارایه شده است.