- تاریخ:
- ارديبهشت 1393
- نویسنده:
- -
- کلیدواژه ها:
- توزیع - سبد -کالا - کنترل -قیمت - مواد غذایی
تحلیلی بر تورم طی شش ماه اخیر حاکی از روند نزولی تورم در اقتصاد ایران دارد. این روند نزولی برای گروه خوراکیها و آشامیدنیها و زیرگروههای آن نیز صادق است. تحلیل آماری در چهار مقطع شامل شش ماه اول 1391، شش ماه دوم 1391، شش ماه اول 1392 و شش ماه دوم 1392 نشان میدهد: 1- متوسط تورم ماهانه به تفکیک چهار مقطع مذکور بهترتیب 26، 37.2، 43 و 28.2 درصد بوده است. 2- متوسط تورم گروه خوراکیها به تفکیک چهار مقطع مذکور بهترتیب 36.8، 48، 53.3 و 33 درصد بوده است. 3- متوسط تورم گروه گوشت به تفکیک چهار مقطع مذکور بهترتیب 41.2، 51.2، 36.6 و 26.3 درصد بوده است (روند نزولی برای سایر زیرگروهها نیز صادق است). 4- دلایل اصلی روند نزولی تورم را باید در عواملی همچون ایجاد ثبات نسبی در فضای اقتصاد کلان کشور، ایجاد ثبات در بازار ارز، کنترل رشد نقدینگی، تاثیر مثبت مذاکرات سیاسی 1+5 و کاهش قدرت خرید آحاد جامعه جستجو کرد. 5- در بهمنماه 1391 شاخص بهای گوشت دام معادل 12.4 درصد، گوشت مرغ 21.4 درصد، انواع برنج 12.3 و تخم مرغ 7.7 درصد و در اسفندماه 1391 شاخص بهای گوشت دام 9.2 درصد، انواع برنج 9 درصد، گوشت مرغ 4.4 درصد، تخم مرغ 1.8 درصد رشد داشته است. در بهمن ماه 1392 شاخص بهای گوشت دام 0.5 درصد، تخم مرغ 1 درصد، انواع برنج 0.3 درصد و گوشت مرغ 0.1 درصد و در اسفندماه 1392 شاخص بهای گوشت دام 0.6 درصد، برنج خارج 0.3 درصد، تخم مرغ 0.5 درصد و برنج ایرانی درجه یک 0.2 درصد رشد داشته است. مقایسه رشد قیمت مواد غذایی در بهمن و اسفندماه 1392 در مقایسه با بهمن و اسفندماه 1391 حاکی از کاهش رشد شاخص بهای کالاهای مذکور در سال 1392 دارد. براین اساس میتوان نقش و تاثیر توزیع سبد کالا در بهمن و اسفند ماه 1392 را باید در ایجاد آرامش و ثبات در بازار کالا و کنترل انتظارات تورمی آحاد جامعه مورد ارزیابی قرار داد.