سهم هرکدام از وزارخانه ها در رشد تورم به چه میزان بوده است؟
با توجه به زیرگروههای موثر بر تورم؛
سهم هرکدام از وزارتخانه ها در رشد تورم به چه میزان بوده است؟
سمیه نعمت اللهی( پژوهشگر موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی)
سه پرسش اساسی در خصوص تورم اقتصاد ایران قابل طرح است: اول آنکه عوامل اصلی ایجاد تورم کدامند؟ سهم هر یک چه میزان است؟ و کنترل آن برعهده کدام نهاد است؟ دوم آنکه زیرگروههای اصلی موثر بر تورم کدامند؟ سوم آنکه بلحاظ کارکردی زیرگروههای اصلی تورم مرتبط با فعالیت کدام وزارتخانهها است؟
در پاسخ به سوال اول؛ بررسی روند تاریخی طی دهههای اخیر نشان میدهد سه عامل اصلی ایجاد تورم در اقتصاد ایران شامل رشد نقدینگی، نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی میباشد بگونهایکه هر درصد 10 درصد افزایش نقدینگی، نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی بهترتیب 5، 4 و 5- درصد تورم ایجاد خواهد کرد (براساس ضرایب جدول 1). از زاویه دیگر میتوان بیان داشت از متوسط تورم 24.1 درصدی در دوره 1400-1391 حدود 55 درصد آن ناشی از نقدینگی و 35 درصد آن ناشی از نرخ ارز میباشد. بنابراین دلایل اصلی تورم در اقتصاد ایران را باید در رشد نقدینگی و رشد نرخ ارز جستجو کرد.
جدول 1: عوامل موثر بر تورم، ضریب تاثیرگذاری، سهم از تورم و نهادهای متولی
نهادهای متولی |
سهم از تورم کل (درصد) |
ضریب تاثیر بر تورم |
|
بانک مرکزی |
55 |
0.5 |
نقدینگی |
بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی |
35 |
0.4 |
نرخ ارز |
وزارت راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی، صمت و ... |
4- |
0.5- |
تولید ناخالص داخلی |
- |
14 |
- |
سایر عوامل |
ماخذ: محاسبات تحقیق.
در پاسخ به سوال دوم؛ تحلیل روند تورم و زیرگروههای آن طی دوره 1400-1391 نشان میدهد که از متوسط تورم 24.1 درصدی طی این دوره؛ گروه «خوراکیها» 8.04 واحد درصد، «مسکن» 5.27 واحد درصد و «حملونقل» 2.7 واحد درصد از تورم (مجموعاً 16 واحد درصد) را به خود اختصاص دادهاند. شایان ذکر است سه گروه مذکور (خوراکیها، مسکن و حمل و نقل) سهم حدود 67 درصدی از تورم را دارند.
بررسی سهم زیرگروههای اصلی از تورم کل ششماه اول سال 1401 براساس جدول (2) نیز نشان میدهد: اول آنکه گروه خوراکیها و آشامیدنیها 20.2 واحد درصد از تورم 42.1 درصدی را به خود اختصاص دادهاند (در میان اقلام خوراکیها و آشامیدنیها، نان و غلات با سهم 4.6 واحد درصدی و گوشت قرمز با سهم 3.5 واحد درصدی بیشترین سهم را در تورم این گروه داشتهاند). در رتبههای بعدی گروههای «مسكن، آب، برق، گاز و ساير سوختها» و «حملونقل» بهترتیب با سهم 7.2 و 4.2 واحد درصدی از تورم 42.1 درصدی قرار دارند. در مجموع سه زیرگروه «خوراکیها» ، «مسکن»، و «حمل نقل» در شش ماه نخست سال 1401 سهم 30.4 واحد درصدی از تورم 42.1 درصدی را به خود اختصاص دادهاند (حدود 72 درصد از تورم کل در شش ماهه اول مربوط به این سه گروه بوده است).
در پاسخ به سوال سوم؛ باید توجه داشت که در دوره 1400-1391 بیشترین تورم مرتبط با سه گروه خوراکیها، مسکن و حملونقل بوده است؛ که عمدتا مرتبط با وزارتخانههای جهاد کشاورزی و راه و شهرسازی میباشند. طی دوره 1400-1391 همانطورکه در نمودار (1) نشان داده شده است، از تورم 100 درصدی بهطور متوسط وزارت جهاد کشاورزی سهم 34 درصدی، وزارت راه و شهرسازی سهم 33 درصدی و وزارت صمت سهم 20 درصدی را از تورم کل به خود اختصاص دادهاند.
نمودار 1- سهم وزارتخانههای مختلف از تورم دوره 1400-1391 (درصد)
نكات كليدي:
- عوامل موثر بر اقتصاد ایران شامل نقدینگی و نرخ ارز میباشند که عمدتاً در حیطه وظایف بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار دارند. این دو متغیر دارای سهم مسلط حدود 90 درصدی از تورم در اقتصاد ایران میباشند.
- زیرگروههای اصلی با سهم بالا در تورم طی دوره 1400-1391 شامل زیرگروههای «خوراکیها» و «مسکن» و «حمل و نقل» با مجموع سهم حدود 67 درصد میباشند. این زیرگروهها در6 ماه نخست سال 1400 نیز سهم حدود 72 درصدی از تورم کل را به خود اختصاص دادهاند.
- بالاترین سهم از تورم در دوره 1400-1391 مربوط به خوراکیها، مسکن و حملونقل بوده است که عمدتا مرتبط با عملکرد وزارتخانههای جهاد کشاورزی و راه و شهرسازی میباشد. این دو وزارتخانه سهمی حدود 67 درصد را دارا میباشند.
خلاصه نتایج
عوامل اصلی (و سهم از) تورم |
نهاد متولی |
زیرگروههای اصلی موثر بر تورم طی 10 سال |
نهاد متولی (وزارتخانه بخشی) |
|
|
|
|
مجموع سهم 90 درصد |
|
مجموع سهم 67 درصد |
|
خلاصه نتایج
جدول 2: سهم از تورم زیرگروه های مختلف از تورم کل کشور و وزارتخانههای متولی (واحد درصد)
ماخذ: مرکز آمار ایران و محاسبات تحقیق
جدول 3: سهم زیرگروه های اصلی و فرعی از تورم (درصد)
|