نشست خوشه صنعتی، پیشران توسعه پایدار منطقه ای
هفتمین نشست از سلسله نشست های تخصصی آمایش سرزمین، با عنوان «خوشه صنعتی، پیشران توسعه پایدار منطقهای» با حضور مصطفی محمدی مدیر گروه پژوهشهای صنعت موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، فخرالسادات فاطمی پژوهشگر گروه صنعت موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی و غلامرضا سلیمانی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی در محل موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی، در این نشست شناخت پتانسیلها و استعدادهای منطقهای و تطبیق آن با طرحها و برنامههای صنعتی، معدنی و تجاری که موضوع اصلی طرح آمایش سرزمین است، خوشه های صنعتی و ظرفیت آن برای تجدید ساختارهای تولیدی و تجاری منطقهای، مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
در ابتدای مصطفی محمدی مدیر گروه پژوهش های صنعت موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی به عناوین و محورهای 6 نشست برگزار شده در زمینه آمایش سرزمین اشاره کرد و با بیان محورهای مختلف هریک از نشست ها و دیدگاههای متفاوت بررسی شده در هر یک، ضمن تبیین اهمیت برنامه ریزی مبتنی بر آمایش سرزمین، نمایی از جنبه های متفاوت پیاده سازی طرح آمایش سرزمین و چالشهای مهم ساختاری، نهادی و منطقهای موجود در جهت تحقق آن را ارائه کرد.
وی با اشاره به مجموعه اقدامات انجام شده، توزیع عادلانه امکانات و فرصت ها متناسب با ظرفیتهای هر منطقه را هدف اصلی این طرح عنوان کرده و افزود: با شناسایی استعدادها و پتانسیل های معدنی، صنعتی و تجاری هر منطقه به تفکیک شهر و استان و بر اساس کدهای ISIC چهار رقمی تلاش شده تا مسیر توسعه هر منطقه با هدف ایجاد فرصتهای اشتغال، سرمایه گذاری و صادرات، از طریق تعیین پروژه های اولویت دار و تدوین برنامه دقیق اجرایی آن هموار گردد.
وی خوشه های صنعتی را به عنوان یکی از ابزارهای توانمند در راستای نیل به توسعه پایدار منطقهای در چارچوب طرح آمایش سرزمین ذکر کرد که با برخورداری از ویژگیها و پتانسیلهای خاص در تجمیع منابع و امکانات، فرصت بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای منطقه ای را فراهم نموده و با توانمندسازی بنگاه های کوچک و متوسط فعال در خوشه های صنعتی افزایش بهرهوری، ارتقاء کیفیت و رونق تولید را تسهیل می نمایند.
*خوشه ها، سیاست گذاری و توسعه محدوده جغرافیایی خوشه ای
در ادامه فخرالسادات فاطمی پژوهشگر گروه صنعت موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، با تمرکز بر مفهوم خوشه صنعتی، توانمندی این مفهوم را از منظر ادبیات علمی و تجارب کشورها برای هدایت برنامه ریزی توسعه صنعتی و منطقهای در مناطق مختلف در سه بخش بررسی کرد.
وی ، با مروری بر مبانی نظری خوشه های صنعتی، ابعاد، ویژگیها و بازیگران اصلی آنها ، تلاش کرد تا نحوه تجمیع ارزشها، منابع، دانشها و مهارتها و همچنین چگونگی شکلگیری روابط پایدار بین بنگاههای فعال در خوشهها را توضیح دهد.
پژوهشگر موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی با اشاره به صرفه های ناشی از تجمیع، بر این موضوع تاکید کرد: بهرهگیری مناسب از صرفه های اقتصادی و اجتماعی خوشههای صنعتی، فرصتهای جدیدی را برای افزایش عملکرد نوآورانه بنگاهها و توسعه منطقهای از طریق افزایش رقابت و همکاری و اقدامات مشترک فراهم می کند.
فاطمی اظهار کرد: مرور تجربه موفق کشورهایی همچون ژاپن و آلمان نشان می دهد که با توجه به وجود گونههای متفاوت خوشهای و انعطاف و توانمندی این مفهوم برای بهره گیری در راستای کارکردهای متنوع، میتوان با سیاستهای هدفمند و مناسب، بسترهای متنوعی را برای رشد و توسعه منطقه ای فراهم نمود.
وی بر تدوین آگاهانه سیاست ها و خط مشیهای شناختی، هنجاری و تنظیمی مناسب تاکید کرد و افزود: این سیاست ها ضمن تسهیلگری و ایجاد بستر مناسب برای رشد و توسعه بنگاههای فعال در خوشه ها، با ایجاد حمایت های ضروری، توان ایستادگی آنها را در برابر چالش های ساختاری، اقتصادی و محیطی موجود افزایش داده و میتواند با گذر از شرایط شکست خوشهای، تجربه های موفقی را ثبت نماید.
فاطمی در بخش دوم سخنرانی خود به مبانی و اصول کلی سیاستگذاری خوشه ای پرداخت و گفت: پیچیدگی ها و الزامات فرآیند سیاستگذاری، بسترهای سیاستی موثر بر تدوین خط مشی خوشهای، گامهای فرآیند سیاستگذاری خوشهای و تحولات ایجاد شده در اولویت ها و نگرش های موجود در این فرآیند، از جمله موضوعاتی بود که در این بخش مورد اشاره قرار گرفت.
وی در بخش سوم صحبت های خود با توجه به توانمندی خوشه های صنعتی در بهبود ساختارهای تولیدی، نهادی و تجاری منطقهای و همچنین بررسی تجاربی مانند مناطق آزاد اقتصادی، ایده توسعه خوشههای صنعتی در محدوده جغرافیایی وسیعتر در نقاط همجوار مرزی و بین کشورهای همسایه را مطرح کرد.
پژوهشگر موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی، بر تشکیل خوشه های جدید منطقهای بین کشورهای همسایه، که از حوزههای دانشی مختلفی همچون علوم منطقهای، جغرافیای اقتصادی، برنامهریزی و توسعه منطقهای و همچنین تجارت و بازرگانی و استراتژی صنعتی بهره می برد تاکید کرد چراکه این امر می تواند بستر مناسبی را برای توسعه توانمندیهای صنعتی و مدیریتی در یک منطقه وسیع تر فراهم نماید.
وی ادامه داد: همچنین با افزایش ظرفیت فرهنگی و اجتماعی برای همکاری، مشارکت و اقدام جمعی شرایط مناسبی برای توسعه توان رقابتی منطقه ای، پیوندهای گستردهتر ارزش افزا، تسهیل حضور موثر در بازارهای منطقه ای و جهانی و کسب سهم مناسبی در زنجیره ارزش جهانی را فراهم می شود.
*بررسی وضعیت خوشه های صنعتی در ایران
در ادامه این نشست دکتر غلامرضا سلیمانی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مباحث خود را به بررسی وضعیت خوشه های کسب و کار در ایران اختصاص داد و مفاهیم مرتبط با خوشه ها را مطابق با شرایط و ویژگیهای خوشه های کسب و کار در ایران تطبیق داده و مصادیق تجربی متعددی را برای آن ها برشمردند.
وی اظهار کرد: ایجاد خوشه های کسب و کار فرآیند پیچیده ای است و لازم است که موانع متعددی مدیریت مرتفع گردد. بنابراین، شناسایی تمرکزهای سنتی موجود که به طور تاریخی در مناطق مختلف شکل گرفته اند و کمک به رفع چالشها و موانع موفقیت آنها در قالب برنامههای توسعهای، میتواند ضمن احیا و تقویت پویایی این خوشه ها، نتایج بهتری را ایجاد نماید.
سلیمانی با اشاره به چند نمونه از پروژه های توسعه خوشهای در کشورهای مختلف، افزود: در سالهای اخیر توسعه خوشهای به عنوان یک الگوی توسعه اقتصادی اثربخش در سطح جهانی به طور گسترده مورد استقبال قرار گرفته است. در کشور ما نیز اگرچه اکثریت بنگاه های فعال در فضای کسب و کار خرد و متوسط بوده و با محدودیتها و موانع متعددی برای ادامه فعالیت مواجه می باشند، اما هنوز باور و اعتقاد عملی بین سیاست گذاران و نهادهای متولی برای توسعه الگوی خوشهای به عنوان یک الگوی جامع توسعه کسب و کارهای کشور شکل نگرفته است.
وی با اشاره به منافعی که بنگاهها از حضور در خوشهها کسب میکنند، اهداف و اصول برنامههای توسعه خوشهای و گامهای اجرایی آن را با ذکر نمونه هایی از خوشههای یزد، خراسان و سیستان توضیح داد و بر این تاکید داشت: برنامه توسعه خوشهای، برنامهای بلند مدت بوده و نیازمند انسجام و تداوم در سیاستگذاری، اجرا و نظارت در سطوح مختلف نهادهای مرتبط است.
وی با بیان اینکه بنا به آمار سال 1401 سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی حدود 505 خوشه در سطح کشور شناسایی شده، تدوین سند جامع توسعه خوشههای کسب و کار در سطح کشور را یک ضرورت برای پایداری موفقیت برنامههای توسعه خوشهای ذکر کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان برخی از نتایج و پیشرفتهای کسب شده در برنامه های توسعه خوشهای در سالهای اخیر، فقدان هماهنگی نهادی و اجرایی نهادهای پشتیبان، عدم مشارکت مراکز علمی و تحقیقاتی، تمرکز خوشه ها بر بهرهبرداری از منابع به جای سرمایه گذاری بر ارتقاء سطح دانش و مهارت، پیوندهای ضعیف بین بنگاهی، بازارهای محدود و فقدان روحیه مشارکت و همکاری بین فعالان اقتصادی را به عنوان مهمترین چالشهای خوشههای فعال در فضای کسب و کار ایران عنوان کرد.
وی بر تشکیل شورای ملی توسعه خوشههای کسب و کار و شکلگیری اجماع بین فعالان این حوزه و نهادهای سیاستگذار در یک افق بلندمدت تاکید کرد و گفت: الزام همراهی و همکاری سایر نهادها شرط اساسی برای موفقیت برنامههای توسعهای در این زمینه است.