رئیس جمهوری در روز ملی صنعت و معدن خبر داد: تهیه پیش نویس سند جامع صنعت کشور

 

 

حجت‌الاسلام والمسلمين سید ابراهیم رئیسی روز شنبه در آيين گراميداشت روز ملی صنعت و معدن از تهیه پیش ‌نویس سند جامع صنعت کشور از سوی دولت پس از تأکید مقام معظم رهبری خبر داد و گفت: با مشورت کارشناسان، پیش ‌نویس خوبی در این زمینه تهیه شده و درحال طی مراحل نهایی شدن است.

وي با قدردانی از همه فعالان عرصه صنعت و معدن کشور گفت:‌ ۱۲ سال است که رهبر معظم انقلاب، اقتصاد را محور نامگذاری سال‌ها قرار داده‌ و در ۶ سال اخیر به تولید توجه و تأکید ویژه داشته‌اند.

حجت الاسلام رئیسی  با بیان این‌که تولید یکی از محورهای اصلی خلق قدرت برای کشور است، افزود: دولت مردمی به تبعیت از تأکیدات مقام معظم رهبری و ضرورت‌های توسعه اقتصاد کشور، حمایت از تولید، تلاش برای رفع موانع پیش ‌روی تولید و تأکید بر توسعه صادرات را وظیفه خود می‌داند.

وی، فعالان اقتصادی و تولید کنندگان را "افسران میدان تولید و خلق قدرت ملی" دانست و افزود: دشمن برای عقب ‌نگاه داشتن کشور و ضعیف کردن مؤلفه‌های خلق قدرت که تولید جزو مهمترین آن‌هاست، تلاش می‌کند روند تولید را مختل و ضعیف کند. وظیفه ما در برابر این تلاش‌ها، حمایت از تولید کنندگان و فعالان اقتصادی به‌عنوان افسران این میدان است.

رئیسي ادامه داد: فعالیت در هر میدانی به‌طور طبیعی مشکلات و سختی‌هایی دارد و فعالان اقتصادی و تولید کنندگان باید بدانند که موفقیت در مسیر تولید به عزم و اراده پولادین، برنامه‌ریزی دقیق و تلاش مستمر نیاز دارد.

ظرفیت رقابت پذیری بالای تولیدات دانش بنیان در بازار جهانی
وي با تأکید بر ضرورت توجه بیشتر به گسترش فعالیت‌های دانش ‌بنیان با هدف ایجاد مشاغل و محصولات دانش‌ پایه خاطرنشان کرد: تولیدات دانش‌ بنیان، توانایی و ظرفیت رقابت‌ پذیری بالاتری در بازارهای جهانی و داخلی دارند.

رئیس جمهور با بیان این‌که روز ملی صنعت و معدن فرصت مناسبی است تا علاوه بر قدردانی از زحمات و تلاش‌های تولید کنندگان و فعالان اقتصادی، مرور و بازنگری نیز به فعالیت‌ها و دستاوردهای این حوزه داشته باشیم، تصريح كرد: این جمع بهترین محل برای تشریح و تبیین آسیب‌ها و مشکلات و نیز ارائه راهکارهای برون ‌رفت از مشکلات و غلبه بر موانع است.

رئیسی خطاب به فعالان اقتصادی حاضر در مراسم با تأکید بر این‌که برای تبیین مشکلات و ارائه راهکارها به این جلسه بسنده نکنید و تا رفع واقعی و نهایی مشکل پیگیر موضوع باشید، گفت: پس از تأکید مقام معظم رهبری در دیدار با فعالان اقتصادی و تولید کنندگان مبنی بر تدوین سند جامع صنعت کشور، دولت کارگروهی را مأمور تهیه این سند کرد که با مشورت کارشناسان، پیش ‌نویس خوبی تهیه شده و درحال طی مراحل نهایی شدن است.

آینده باید برای فعالان اقتصادی قابل پیش‌ بینی باشد
وي در ادامه، تنقیح قوانین و پرهیز از تصمیمات خلق‌ الساعه را از جمله اقدامات لازم برای هموار شدن مسیر تولید عنوان کرد و افزود: آینده باید برای فعالان اقتصادی و صنعتی قابل پیش‌ بینی باشد تا بتوانند برای آن برنامه‌ریزی کنند و ضرورت این پیش‌ بینی پذیری، پرهیز از اتخاذ تصمیمات خلق ‌الساعه است.

رئیس جمهور با بیان این‌که قویاً مدافع و موافق نظریه دولت چابک هستم، اضافه کرد: دولت باید تصدی ‌گری‌های خود را در اقتصاد رها کرده و در جایگاه هدایت، حمایت و نظارت قرار گیرد. البته آقای فاطمی‌ امین تشخیص اولویت‌ها را نیز از مسئولیت‌های دولت عنوان کردند که نکته صحیحی است.

واگذاری میدان فعالیت اقتصادی به بخش خصوصی
رئیسي ادامه داد: میدان فعالیت باید به بخش خصوصی واگذار شود و دولت از تصدی ‌گری‌های خود کاسته و وزن نظارتی و حمایتی خود را افزایش دهد. چابک‌ سازی دولت و جلوگیری از فربه شدن و افزایش هزینه‌های دولت باید مد نظر همه نهادها و دستگاه‌ها، به‌ویژه دولت و مجلس شورای اسلامی باشد.

رئیس جمهور تلاش برای نیل فعالیت‌های تولیدی به بهره‌ گیری هرچه بیشتر از دانش‌ها و دستاوردهای نوین علمی را از دیگر ضرورت‌های رونق تولید دانست و اظهار داشت: دانش اگر ضمیمه تولید و صنعت نشود، به شکل پایان‌ نامه در دانشگاه باقی می‌ماند. دانشگاه باید کنار بازار، صنعت و معدن بیاید و در این زمینه صنایع بزرگ و سنگین باید بیش از دیگر صنایع و فعالیت‌های تولیدی مورد توجه باشند.

خام فروشی مانع پیشرفت صنعت و تجارت کشور می‌شود
رئیسي در ادامه با تأکید بر اهمیت افزایش کیفیت و بهره‌وری تولیدات داخلی تأكيد كرد: هر تولید کننده باید با بازتعریف مسأله افزایش بهره‌وری در عین حال راهکارهای کاهش قیمت تولید را نیز پیدا کند.

وي مسأله خام‌ فروشی را از جمله دیگر موانع پیش‌ روی صنعت و تجارت کشور عنوان کرد و گفت: باید نسبت به مسأله خام ‌فروشی شدیداً حساس باشیم، چرا که ایجاد ارزش افزوده و اشتغال در پرتو جلوگیری از خام ‌فروشی میسر خواهد شد.

رئیس جمهور در ادامه، حمایت از حقوق مصرف‌ کنندگان را نيز مورد تأکید جدی قرار داد و تصریح کرد: حتماً تولید کننده نباید ضرر کند، اما در حق مصرف‌ کننده نیز نباید اجحافی صورت بگیرد و در میدان تولید باید از مصرف ‌کنندگان حمایت شود.

رئیسی مبارزه با فساد را نیز یکی دیگر از مسائل بسیار مهم در رشد و پیشرفت اقتصادی دانست و بيان كرد: پیشرفت و رشد اقتصادی در گرو مبارزه با مفاسد اقتصادی و ارتشاء است. ساختارهای فساد زا باید به گونه‌ای اصلاح شوند که حتی اگر فردی قصد فساد داشت، زمینه برای او مهیا نباشد.

وي نظارت جدی بر تمامی فرآیندهای اخذ مجوزها و تسهیل سرمایه ‌گذاری و تولید را از دیگر مصادیق مبارزه با فساد برشمرد و افزود: دولت هوشمند یکی از زمینه‌های مهم مبارزه با فساد است و این مسأله باید به‌صورت جدی مورد توجه قرار بگیرد، چرا که سامانه‌ها نقش بسیار مهمی در شفافیت و افشاگری فساد دارند.

رئیس جمهور در ادامه بر ضرورت رعایت مسائل زیست محیطی در فعالیت‌های اقتصادی تأکید و اضافه کرد: باید فعالان اقتصادی، تولید کنندگان و صنعتگران مراقب باشند تا آلاینده‌ها به محیط زیست و مردم آسیب نزنند.

رئیسي توجه به رشد تولید و رونق اقتصاد و تجارت را مصداق امر به معروف دانست و ادامه داد: شما تولید کنندگان و صنعتگران تردید نکنید که تلاش شما برای تولید قدرت در کشور یک معروف بزرگ است و هر حرکتی در مسیر استقلال و تولید کشور تیری بر قلب دشمن است که مردم را امیدوار و دشمن را ناامید می‌کند.

وي در بخش دیگری از سخنان خود به سیاست تعامل با همسایگان در دولت سیزدهم اشاره کرد و اظهار داشت: در سفرهای خارجی و ملاقات با سران کشورهای همسایه، شاهد اشتیاق به تولیدات و محصولات ایرانی هستم. زمینه کار بسیار فراهم است و امیدواریم بتوانیم با دست توانای شما و حمایت دولت، بخشی از مشکل اقتصاد و اشتغال کشور را برطرف کنیم.

حق عقب‌ گرد، توقف و درجا زدن نداریم؛ تنها راه پیش رو، پیشرفت است
رئیس جمهور مدیریت را دارای مؤثرترین نقش در حرکت و بالا بردن یک مجموعه دانست و تصريح كرد: مدیران باید با تلاش مضاعف، مدیریت ماندگار را در صفحه تاریخ ثبت کنند؛ حق عقب‌ گرد، توقف و درجا زدن نداریم، و تنها راه پیش رو، پیشرفت است.

* اولویت‌گذاری، تنظیم‌گری، حمایت و نظارت؛ چهار گام اصلی حکمرانی حوزه صمت

در ادامه این مراسم سید رضا فاطمی امین وزیر صمت گفت: ایجاد توازن در توزیع جغرافیایی، سرمایه‌گذاری و زنجیره ارزش صنایع در اولویت وزارت صمت/ اولویت‌گذاری، تنظیم‌گری، حمایت و نظارت؛ چهار گام اصلی حکمرانی حوزه صمتوزیر صنعت، معدن و تجارت در همایش روز ملی صنعت و معدن که صبح امروز با حضور رئیس‌جمهوری در محل سالن اجلاس سران برگزار شد، تأکید کرد: توزیع متوازن صنایع ازنظر جغرافیایی، سرمایه‌گذاری و زنجیره ارزش در اولویت وزارت صمت است.

وی ادامه داد: در صنایع متعدد توازن لازم در کشور وجود ندارد، برای مثال در صنعت خودرو ظرفیت‌های متفاوت تولید بدنه، رنگ، موتور و...، متناسب با یکدیگر ایجاد نشده‌اند.

وی افزود: ازنظر سرمایه‌گذاری نیز این نبود توازن مشهود است و در حوزه جغرافیایی نیز به‌عنوان نمونه در شهرک صنعتی اشتهارد در استان البرز، حدود ۴۰ هزار فرصت شغلی از سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف صنعتی ایجادشده است درحالی‌که تنها ۱۰ هزار ظرفیت نیروی انسانی موجود در خود شهرستان اشتهارد وجود دارد و بیش از۳۰ هزار نیروی انسانی موردنیاز باید از مناطق دیگر تأمین شود.

وزیر صمت تصریح کرد: بر اساس سند چشم‌انداز 1404، باید تا 4 سال آینده در همه شاخص‌های علمی اقتصادی و...، جایگاه نخست منطقه را کسب کنیم، به همین سبب باید از خود بپرسیم که آیا به این چشم‌انداز می‌رسیم و اگر چالشی وجود دارد این چالش‌ها در چه زمینه‌هایی است.

فاطمی امین اضافه کرد: تجربه نشان داده است که پس از ورود به هر صنعتی، پس از حدود ۱۰ تا ۱۵ سال به بلوغ در آن رسیده و توانسته‌ایم زیروبم کار را یاد بگیریم.

وی توضیح داد: در توزیع جغرافیایی، سرمایه‌گذاری و زنجیره ارزش صنایع، شیوه حکمرانی اشتباه بوده است، بنابراین باوجود صرف وقت و سرمایه، خروجی لازم را نگرفته‌ایم.

وزیر صمت توضیح داد: چهار گام اصلی حکمرانی حوزه صنعت، معدن و تجارت، یعنی اولویت‌گذاری، تنظیم‌گری، حمایت و نظارت در دستور کار ویژه وزارت صمت است و اگر بتوانیم این چهار کار را به خوبی انجام دهیم، صنعتگران خود فضا را برای تحقق اهداف، مهیا می‌کنند.

فاطمی امین اعلام کرد: براساس برنامه اولویت‌گذاری شده وزارت صمت، خوشبختانه خام فروشی مواد معدنی در کشور نداریم و در طول مدت استقرار دولت حدود ۵۰۰ میلیون تن مواد معدنی در کشور تولیدشده که فقط کمتر از یک درصد آن، صادرشده است.

شناسایی 317 مورد از قوانین زائد/ ایجاد ثبات در بازار
وی اضافه کرد: درروند تنظیم گری امور نیز ۳۱۷ مورد از قوانین و مقررات زائد و دست و پاگیر شناسایی‌شده و به سمت تنقیح و حذف موارد اضافی حرکت کردیم؛ همچنین درروند تنظیم بازار سعی بر ایجاد ثبات بوده است، برای مثال در صنعت فولاد که ظرفیت بازار آن بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان، یعنی حدود ۲۰ میلیارد دلار است، تدابیری در پیش‌گرفته شد که کمترین نوسان قیمتی را داشته باشد و این ثبات به وجود آمده بدون کوچک‌ترین کار تعزیراتی و نظارتی خاص ایجادشده است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: در حوزه حمایتی نیز یکی از مشکلات ما این بود که از منابع خود به‌درستی مطلع نبودیم و ذخایر برای ما ناشناخته بود، بنابراین از مهرماه سال گذشته یک اقدام بزرگ در بخش معادن آغاز و ۴۵۰ کیلومترمربع اکتشافات معدنی از خراسان رضوی آغاز شد که در پی آن ذخایر عظیمی کشف‌شده و به‌صورت رسمی تا حدود دو هفته آینده اعلام می‌شود.

فاطمی امین ادامه داد: ما برای فائق آمدن به چالش‌های حکمرانی و محدودیت‌های زمانی برای دستیابی به جایگاه تعریف‌شده در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴، نیاز به نقشه راه داریم و باید تمام مسائل را باهم حل کنیم، برای مثال نمی‌شود بدوم حل مشکل وارد فرآیند توسعه‌ای تولید شویم.

پیگیری جدی 10 رشته فعالیت در حوزه حکمرانی صمت
وی اعلام کرد: در بخش صنعت، معدن و تجارت چهار گام تعریف‌شده و در حوزه حکمرانی صنعت، معدن و تجارت در ۱۰ رشته فعالیت به شکل جدی دنبال شده و در حال عملیاتی شدن است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان تأکید کرد: ما اگر بتوانیم همدلی موجود را تقویت کنیم، دستیابی به اهداف نقشه راه تعریف‌شده به‌طور کامل امکان‌پذیر است.

گفتنی است، در این مراسم، ۸ طرح در حوزه صنعت، معدن و تجارت به ارزش ۱۸ هزار و ۳۳۴ میلیارد تومان به دستور رئيس جمهور افتتاح و به بهره‌ برداری رسید که ۶ هزار و ۸۰۲ فرصت شغلی پایدار ایجاد خواهند کرد.

 

 

 

محصولات پژوهشی
ارتباط با ما

 آدرس: تهران، خيابان كارگر شمالی، روبروی پارك لاله، ساختمان ١٢۰٤
 تلفن: ٦٦٤٢٢٣٧٨-٨۰
 دورنگار: ٦٦٩٢٩٦٣٤
 پست الكترونيک: info@itsr.ir